Travel

WOW! Lelaki Ini Kongsikan Cara Rentas Jalan Darat Dari Malaysia Ke Mekah

Kalau dulu, buat jemaah yang nak mengerjakan haji atau umrah di tanah suci Mekah, menggunakan jalan laut yang mengambil masa yang agak lama.

Namun peredaran masa yang semakin pantas dan maju, kini dalam beberapa jam sahaja kita boleh tiba di tanah suci iaitu dengan menggunakan jalan udara iaitu kapal terbang.

Namun, buat yang sukakan cabaran dan ingin menikmati pengalaman yang lebih luas apa kata cuba cara Ahmad Bmi dan isterinya yang menggunakan jalan darat ke Mekah dari Malaysia.

9 negara yang perlu dilalui (jalan darat) untuk ke Mekah

Bagaimanapun jika tak rushing untuk ke tanah suci, boleh try macam Ahmad Bmi ni buat…

Malah Ahmad siap kongsikan border yang dilaluinya sama ada menaiki basikal atau pengangkutan awam

Bagaimanapun katanya antara sebab menggunakan public transport untuk cross border adalah atas faktor keselamatan dan undang-undang.

Apa-apa pun, nasihat saya, kalau melibatkan undang-undang, kita ikut je. InsyaAllah semua dipermudahkan ❤

Ini antara foto-foto yang dikongsikannya sepanjang perjalanan ke tanah suci dengan melalui jalan darat :

Akhirnya selepas melalui lebih 10 negara, Ahmad dan isterinya tiba di tanah suci…

Nak tau lebih lanjut, boleh pm brader ni sendiri 🙂

Sumber : Ahmad Bmi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: