Isu Semasa Malaysia

Haramkan Sekolah Tahfiz Kalau Mahu Haramkan Arak – Siti Kassim

Peguam kontroversi sekali lagi menjadi bualan masyarakat selepas jawapannya yang agak ‘panas’ mengulas cadangan Pas untuk menggantung penjualan arak disebabkan peningkatan kes pemandu mabuk di negara ini.

Ini kata Siti Kassim berhubung peningkatan kes libatkan pemandu mabuk.

“Alkohol itu bukan masalah. Tapi peminum yang tidak bertanggungjawab itulah punca masalah sebenar. Begitu juga dengan isu yang melibatkan sekolah tahfiz. Masalahnya adalah disebabkan oleh pihak pengurusan sekolah.

Lebih mengejutkan bila mana dia turut memberikan cadangan supaya mengharamkan sekolah tahfiz disebabkan banyak masalah melibatkan anak kecil, lapor Suara TV.

“Kamu (Pas) mahu mengharamkan alkohol hanya kerana menepati kehendak anda, kalau begitu haramkan juga sekolah tahfiz yang telah menyebabkan banyak masalah terhadap anak kecil yang tidak berdosa,”

Gambar hiasan

Mengulas lanjut Siti Kassim berkata, Pas sepatutnya tidak menghalang orang lain untuk meminum arak.

“Kamu tidak boleh memaksa orang lain untuk akur dengan kehendak moral dan kepercayaan kamu. Hanya kerana kamu tidak menyukainya, jangan halang orang lain untuk menikmatinya (minum arak),”

Sebelum ini Pas ada mencadangkan kepada kerajaan untuk menggantung pengeluaran, perniagaan dan penjualan arak sehingga langkah baru diambil dalam usaha mengekang pemandu mabuk susulan peningkatan melibatkan isu tersebut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: